Medische behandeling

Bij Pedicure Centrum Malden worden verschillende medische voetbehandelingen aangeboden. De meest voorkomende behandelingen zijn speciaal bedoeld voor (1) de diabetische voet, (2) de reumatische voet en (3) de risicovoet.

 

1. De diabetische voet

Wanneer u aan diabetes leidt, is het aan te raden om een aantal keer per jaar (ook als er geen voetklachten zijn) naar een professionele voetverzorger of pedicure te gaan. Mensen met diabetes hebben sneller kans op het krijgen van voetcomplicaties, omdat:

 • de bloedsomloop in benen en voeten kan verminderen;
 • het gevoel in de voeten kan verminderen of uitvallen;
 • de voeten van stand kunnen veranderen.

 

Wanneer het gevoel in de voeten ontbreekt, wordt pijn aan de voeten door bijvoorbeeld wondjes niet gevoeld. De medische pedicure zal d.m.v. testen beoordelen of er een sprake is van een vergroot risico op complicaties. In sommige gevallen wordt besloten om de cliënt eerst door te sturen naar de huisarts of de podotherapeut, alvorens tot behandeling wordt overgegaan. Naast een medische voetbehandeling, wordt er ook advies gegeven over de verzorging van uw voeten en de keuze van schoenen.

 

Algemene tips voor de verzorging van een diabetische voet:

 • inspecteer uw voeten iedere dag op wondjes;
 • droog na het douchen uw tenen goed (vooral tussen de tenen);
 • wrijf de voeten in met crème of olie;
 • knip de nagels recht af en verwijder eelt op de juiste manier;
 • poeder uw voeten zo min mogelijk (de korrels kunnen tussen de tenen complicaties veroorzaken);
 • neem niet te vaak een voetbad, omdat anders de huid te week wordt.

 

2. Reumatische voet

Mensen met reumatische aandoeningen kunnen klachten krijgen ten gevolge van afwijkingen aan de gewrichten. Als u aan reuma leidt, is het is daarom raadzaam om uw voeten door een pedicure te laten behandelen. De voeten van mensen met reuma zijn vaak extra gevoelig voor:

 • gewrichtsontstekingen;
 • slijmbeursontstekingen;
 • slijtage van gewrichten;
 • standsafwijkingen van de voet en/of tenen.

 

Wanneer tenen dan vervolgens in verdrukking komen, kan dit leiden tot nagelafwijkingen zoals verkleuring van de nagels, sterk verdikte nagels of kwetsbare, dunne nagels en/of nagels die brokkelen of ruw zijn of gespleten. Naast nagelafwijkingen hebben mensen met reuma ook vaak last van veel eelt- en likdoornvorming aan de voet. Dit wordt veroorzaakt door onder andere het dunner worden van vetpolster onder de bal van de voet en niet goedpassend schoeisel. Een medische voetbehandeling kan deze voetproblemen behandelen en voorkomen.

 

3. Risicovoet

Een risicovoet is een voet met een verhoogd risico op complicaties ten gevolge van een ziekte of andere oorzaak. De behandeling van een risicovoet door een medisch pedicure/pedicure DV/RV en pedicure plus kan plaatsvinden zonder verwijzing. Een verwijzing is echter wel noodzakelijk bij behandeling van een diabetische voet en bij behandeling van een voet met de volgende risico’s:

 • zweer (ulcus);
 • necrotisch weefsel;
 • ingroeide nagel (unguis incarnatus);
 • bloeduitstorting onder de nagelplaat (subungaal hematoon);
 • ontstekingsverschijnselen.

 

De voetbehandeling van een persoon met een risicovoet verschilt dan ook op een aantal punten met de standaard behandeling. Hierbij hebben de behandelingen tot doel om de zorg rondom patiënten met een risicovoet te optimaliseren, om zo complicaties te voorkomen of te vertragen en eventuele klachten te verminderen.

 

Vergoeding medische voetbehandeling

Met ingang van 2015 wordt in de voetzorg gebruik gemaakt van zogenaamde zorgprofielen. Afhankelijk van uw voetproblemen krijgt u een bepaald zorgprofiel (0 tot en met 4) toegekend door uw behandelend (huis)arts of specialist. Het zorgprofiel bepaalt in hoeverre u behandelingen vergoed krijgt vanuit basisverzekering.

 

Zorgprofiel 0 en 1 Medische voetbehandelingen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Mogelijk vergoed een aanvullende zorgverzekering de kosten wel. In dit geval zal de cliënt de behandeling eerst betalen aan de medisch pedicure om vervolgens deze kosten zelf terug te vorderen bij de zorgverzekering.
Zorgprofiel 2, 3 of 4 Medische voetbehandelingen worden wel vergoed vanuit de basisverzekering. Uw behandelend arts, de podotherapeut, bepaalt welke pedicure wordt gecontracteerd om de voetbehandeling uit te voeren.

Heeft u interesse in een medische voetbehandeling of heeft u vragen? Neem contact op via 06-19813993 of stuur een e-mail naar info@pedicurecentrummalden.nl